SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

A/263 Kettős mérce a nyilvánosságban

24.03.04, azonnali kérdésre adott képviselői viszonválasz

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen, és köszönöm azt is, hogy ennek esetleg majd utánanéznek és pótolva lehetnek ezek a beszámolók.

De a Mi Hazánk Mozgalom nemcsak a minisztériumok beszámolói kapcsán tapasztalt hiányosságokat, ezt azért megjegyezném, hanem a költségvetés végrehajtásáért felelős Magyar Államkincstár jogszabályi kötelezettségeit illetően is. Így azért komolyan felmerül az a kérdés, hogy az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és annak végrehajtási rendelete szerint a Magyar Államkincstárnak a központi költségvetés végrehajtásának az adatait a honlapján havonta, a tárgyhónapot követő utolsó napjáig közzé kell tenni. Eszerint a Kincstár honlapján már a 2022. áprilisi adatoknak is fent kellene lenniük, ehhez képest a központi költségvetés végrehajtásának idei adatai egyáltalán nincsenek közzétéve.

Ezek után azzal zárom a gondolatomat, hogy hogy várható el a közel 300 ezer vállalkozástól, hogy a beszámolói adataikat a nyilvánosság számára közzétegyék, hogyha ennek a kötelezettségnek a minisztériumok és a Magyar Államkincstár sem tesz eleget. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)