SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

I/1224 Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

23.03.29, képviselő elutasította a választ

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen. A választ nem tudom elfogadni, államtitkár úr, tekintettel arra, hogy amennyiben jelenleg nem kapunk információt arról, hogy az EESZT-ben tárolt egészségügyi, illetve személyes adatainkhoz az Országos Kórházi Főigazgatóságon keresztül pontosan kik férnek hozzá, az Európai Egészségügyi Adattér kialakítása után sem várható átlátható jogosultságkezelés, ami a nemzetbiztonsági kockázatot jelentheti.

Magyarország Kormánya az egészségügy digitalizációja keretében az egészségügyi adatvagyon fejlesztését és kiaknázását, valamint egészségügyi kutatási célú adatelemző központ létrehozását tervezi megvalósítani. Egyértelmű tehát, hogy az EESZT-ben tárolt egészségügyi adatokra az EU-hoz hasonlóan egy önálló üzletágat tervez felépíteni.

Az oké, hogy a digitális önrendelkezés során korlátozni tudjuk az adatainkhoz való hozzáférést, viszont továbbra is aggályosnak tartom, hogy nincs lehetőségünk arra, hogy ebben a rendszerben töröltessük bizonyos adatainkat, ezt továbbra sem tartom helyesnek. Köszönöm szépen.