SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

K/1344 A Magyar Államkincstárnak milyen feladatai vannak a háborús veszélyhelyzet kapcsán?

24.03.04, elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2022. június 13-án elhangzott, „Kettős mérce a nyilvánosságban” című azonnali kérdésemben kifogásoltam, hogy a minisztériumok előző kormányzati ciklusra vonatkozó éves költségvetési beszámolói  néhány kivételtől eltekintve  nem történtek meg, ugyanis a kormany.hu oldal közérdekű adatai között nincsenek, nem találhatók meg. Ezáltal a tárcák az infotörvényben meghatározott kötelezettségeiket nem valósították meg.

Tállai András miniszterhelyettes úr válaszában arról tájékoztatott, hogy ezen beszámolók az infotörvény alapján közadatigénylés keretében a Magyar Államkincstártól bármikor kikérhetők. Ezt én meg is tettem, augusztus 4-én közérdekűadat-igényléssel fordultam a Magyar Államkincstár felé. Ebben költség- és időtakarékos módon nem a beszámolók pdf-formájú megküldését, hanem a beszámolóadatok elektronikus letöltését, legyűjtését kértem a Magyar Államkincstár által működtetett KGR-K11-rendszerből, ami informatikus szakvélemények alapján legfeljebb 2-3 órát vesz igénybe. A Magyar Államkincstár 2022. augusztus 29-én és szeptember 27-én megküldött válaszában egyaránt arról tájékoztatott, hogy a közérdekűadat-igénylésem határidejét immár kétszer 45 nappal meghosszabbította, mivel a határidőben való teljesítés a veszélyhelyzeti kormányrendeletben foglalt feladatainak határidőben történő ellátását veszélyeztetné.

Nagy tisztelettel kérem államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Államkincstárnak melyek azok a háborús veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatai, amelyek 90 napig sem teszik lehetővé, hogy 10 tárca 2018-2021-ig, összesen 40 beszámolójának adatait Excel-formában kinyerjék, és mondjuk, e-mailben továbbítsák nekem. Válaszában szíveskedjen tekintettel lenni arra is, hogy az EU-val való mielőbbi megegyezés érdekében éppen most kényszerültek arra, hogy lazítsanak a közérdekűadat-igénylés szabályain. Bízom benne, hogy ez meg is történik. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk képviselői részéről.)