SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

T/1203 A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról

24.03.04, felszólalás

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Tisztelt Kormánybiztos Úr! Amint azt az október 4-én elhangzott vezérszónoki felszólalásomban is hangsúlyoztam, a Mi Hazánk Mozgalom elkötelezett a környezetvédelem és az állatvédelem iránt, és üdvözöljük azt is, hogy 12 év kormányzás után a Fidesz fontosnak tartotta és rájött, hogy az állatvédelemmel érdemes komolyan foglalkozni. Briliáns volt az időzítés, hogy a választások előtt indította útjára az állatvédelmi programját, de legalább elindult.

Álláspontunk szerint azonban az állatvédelem Magyarországon több évtizede tartó hiányosságokkal küzd például a felelőtlen állattartás, a kóbor állatok ügye, az ivartalanítás hiánya, az állatkínzás elleni fellépés terén, s a helyzetet a kormány nyáron meghozott rezsi- és benzinár-rendelkezései sajnos tovább súlyosbítják. A rezsiárak, az élelmiszerárak, a takarmány- és tápárak, az orvosi költségek ugrásszerű növekedése, valamint a piaci benzinárak jelentős többletterhet rónak a menhelyekre és az állatvédőkre. Elmondásuk szerint költségcsökkentésre csak az állatok rovására kerülhet sor. Például nem fogadnak be több állatot, miközben egyre több a bajba jutott állat, akiket a gazdáik anyagi okok miatt nem tudnak megtartani, vagy nem ivartalanítanak, ami a túlszaporulatot növeli, a beteg állatokon nem végezhetik el a szükséges műtéteket, nem fűtenek nekik, hanem legvégső esetben elaltatják őket.

Az emberek megélhetési problémáik miatt nem tudnak adományozni, drasztikusan csökkent az örökbefogadások száma. Emellett számos civil szervezet önkormányzati ebrendészeti feladatot is ellát, összeszedik az utcáról a kóbor kutyákat, hogy ne okozzanak balesetet. Az önkormányzatokkal idén több évre szóló szerződést írtak alá, a feladatot azonban kormányzati segítség nélkül nem fogják tudni ellátni.

(19.30)

Bár a sok támadás miatt időközben a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-nek sikerült kihirdetnie a választások előtt a civil állatvédő szervezeteknek biztosított 500 millió forintos keretösszeg terhére meghirdetett pályáztatás eredményét, a támogatottak listája alapján összesen 187 szervezet részesült támogatásban, miközben a KSH adatai alapján az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek száma már 2020-ban ennek a kétszerese volt. Mi lesz a többi szervezettel? Az egyszázalékos felajánlásból gazdálkodják ki, vagy zárjanak be, mert a többletköltségüket nem tudják kifizetni?

Ráadásul a támogatottak listája alapján beigazolódott az a gyanú, hogy az 500 millió forintot politikai alapon osztják ki, ugyanis a legnagyobb összegű támogatást a Fidesz érdekkörébe tartozó civil szervezetek kapták. Például a győri polgármester felesége által alig egy éve alapított Papagájmentő Alapítvány 8,5 millió forintot, a kormánybiztos úr szülővárosában, Veszprémben található Fehér Holló Vadmentő Alapítvány 9 millió forintot. Csak reménykedni tudunk abban, hogy ezek a szervezetek a pályázati pénzeket valóban az állattartás megemelkedett működési költségeire és nem saját maguk reklámozására fogják fordítani.

Emellett felháborítónak tartjuk azt is, hogy a kormánybiztos úr csapata az adományban részesülő szervezetek figyelmét külön e-mailben hívta fel arra, hogy az adományért cserébe honlapjukon vagy közösségi oldalukon mondjanak köszönetet Orbán Viktornak és Ovádi Péternek. (Ovádi Péter: Ez hülyeség, ez még az ezelőtti volt!) Hát, ez mindegy. Ékes gyöngyszeme a propagandának.

A Mi Hazánk Mozgalom követeli a kormánytól, hogy tartsa be a választások előtt tett ígéretét, amely szerint az állatvédők és állatbarátok számíthatnak a kormány támogatására, és gondoskodjanak a pályázati forrásban nem részesült civil szervezetekről is. Hangsúlyozzuk, hogy érdemi segítségre és nem látszatadományokra van szükség, állatorvosok véleménye alapján ugyanis a tavaly decemberben 200 menhelynek nagy sajtóvisszhanggal átadott nagy mennyiségű olcsó kutyatáp olyan rossz minőségű volt, hogy azt a menhelyek inkább elajándékozták, mint hogy a kutyákkal megetessék, mert tapasztalatból mondják, hogy többüknél gyomor-bélrendszeri problémát okozott.

Emellett követeljük, hogy a kisállattartó és haszonállattartó gazdáknak közvetlenül is nyújtsanak támogatást, mert nem tudják kigazdálkodni az állattartással járó megnövekedett költségeket.

A „Közös ügyünk az állatvédelem” Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága a részletes vita lefolytatása után változatlan formában nyújtotta be a parlament elé. Október 4-én már megemlítettem a felszólalásomban, és most is leszögezem, hogy a Mi Hazánk Mozgalom összességében támogatni tudja a törvényjavaslatot és a „Közös ügyünk az állatvédelem” Alapítvány létrehozását. De nem ért egyet azzal, hogy az alapítvány működéséhez csak 2024-től kezdődően biztosít a kormány támogatást, mivel addig érdemileg nem fogja tudni ellátni az állatvédelemmel kapcsolatos közfeladatokat. Ebből is látszik, hogy az állatvédelemre az országgyűlési választások előtt és 2024-ben kampányfogásként is lehet majd tekinteni, az önkormányzati választásokra időzítik majd az alapítvány támogatását.

A közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványokkal nem bánik persze ilyen szűkmarkúan a kormány. Amellett, hogy a választásokig több ezer milliárd forint összértékűre becsült nemzeti vagyon került át ingyen a jelenlegi és volt politikai felsővezetők, Fidesz-közeli üzletemberek által irányított alapítványokhoz, a kormány nemcsak az alapítványok tulajdonában álló tényleges közfeladatot ellátó intézmények, például a modellváltó egyetemek, hanem a vagyonkezelő alapítványok működéséhez is évenkénti támogatást nyújt. Joggal merül fel a kérdés tehát, hogy ha az érdemi tevékenységet nem, csak vagyonkezelői feladatot ellátó 34 közérdekű vagyonkezelő alapítvány évenkénti működésének támogatására van pénz, akkor a „Közös ügyünk az állatvédelem” Alapítvány miért nem kaphat már 2023-tól működési támogatást.

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja szerint a felelős állattartás követelményeit törvényi szinten kellene előírni. Legyen járásonként kinevezve egy felelős szakember, aki oktatási intézményekben tantervbe épített állatvédelmi előadásokat tart. Köszönöm szépen.