SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

K/1759 Hány bőrt akarnak még a mentősökről lehúzni?

24.03.04, elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A sajtóban megjelent információk szerint az egyészségügyi ellátórendszer megújításáról szóló reformcsomag részeként a jövő évtől az alapellátási orvosi ügyeletet az egész országban a mentőszolgálatoknak kell majd biztosítania munkanapokon este tíz és reggel nyolc óra, hétvégén és ünnepnapokon délután kettő és reggel nyolc óra között.

Az ügyeleti rendszer átalakítása a humán erőforrás és az eszközpark bővítése nélkül kegyelemdöfés lesz a mentőszolgálat számára. Az általam még a nyáron létrehozott anonim bejelentő felületre beérkezett információk szerint az ügyeleti hívások miatt többszörösére növekvő bejövő hívások fogadására nem terveznek létszámbővítést, ami kizárt, hogy ne okozzon fennakadásokat.

Problémát jelent az is, hogy a mentésirányítás felhígult szakmai állománya miatt nem lehet hívást elutasítani, kérdezési protokoll alapján kell eljárni, holott ha szakképzett mentésirányítók fogadnák a hívásokat, ki lehetne szűrni a hamis hívásokat, telefonon lehetne elsősegélyt nyújtani, ami csökkentené a kivonulások számát. Ehhez járul hozzá, hogy a Covid óta az emberek megszokták, hogy a mentőszolgálatot hívják, bennük bíznak leginkább, ez a visszajelzés.

A budapesti mentőszolgálat összeomlott volna, ha nem lehetne vidékről felrendelni mentősöket. A helyzetet súlyosbítja a kórházak közti őrzött szállítás is, ami többórás kiesést jelent a riasztható egységek számára. A mentőtisztek orvosi jogkörrel gyakorlatilag a hátukon viszik a magyar mentést, ennek ellenére szakdolgozói bért kapnak. A mentőtiszti képzésnek az egészségügyi főiskola helyett az orvosi egyetemen lenne a helye.

A Covid alatt a klasszikus riasztások mellett a mintavétel, az elmaradt szakrendelések miatt ellátatlanul maradt kétségbeesett betegek és az ügyeleti hívások is a mentőszolgálat nyakába szakadtak. Kérem államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy miért akarják ezt az óriási terhet a mentősök esetében is intézményesíteni. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk padsoraiból.)