SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

K/1904 Másfél millió magyar embert miért hagynak az út szélén?

23.12.08, elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A lejáró orosz gázszerződés helyébe tavaly októberben újabb hosszú távú megállapodást kötöttek évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállítására, amiről a választási kampányban tulajdonképpen valótlanul azt mondták, hogy biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását. Bár a szerződést titkosították, a KSH külkereskedelmi adataiból megállapítható volt, hogy az MVM két hónapos csúszással lényegében annyiért vásárolja a gázt a Gazpromtól, mint ha a holland gáztőzsdén venné.

Miután már nem volt fenntartható az olcsó orosz gázról alkotott mellébeszélés, miniszterelnök úr is elismerte, hogy az orosz tarifa a rotterdami tőzsdei árakhoz van kötve, és Brüsszelt okolta azzal, hogy az oroszokkal nem lehetett fix áras szerződést kötni. Az EU versenyjogi előírása azonban nem változtat azon a tényen, hogy végighazudták a kampányt, különben nem tudtak volna a rezsicsökkentéssel választást nyerni újra.

A holland TTF tőzsdei jegyzések augusztusban tetőztek, amikor megawattóránként 340 eurót kellett fizetni a gázért. Tekintettel arra, hogy az európai gáztárolók időközben megteltek és az őszi időjárás is kedvezően alakult, a gáz ára a harmadára esett vissza, november 1-jén megawattóránként 120 euró körül mozgott. Külügyminiszter úr november 3-án egy sajtótájékoztatón megnyugtatott mindenkit, hogy a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési árakban is tükröződni fognak. Kérem válaszukat azzal kapcsolatban, hogy tervezike ennek megfelelően a 753 forint/köbméter lakossági piaci ár csökkentését vagy legalább a torz adatok alapján meghúzott havi 144 köbméter átlagfogyasztási mérték megemelését.

Válasza különösen azt a másfél millió magyar embert érdekli, akiknek a családi költségvetése az Intrum nevű követeléskezelő cég adatai szerint télen be fog dőlni, illetve súlyos veszélybe kerül. A leginkább érintettek a Kádár-kockák lakói, akik közül sok a rokkant- és öregségi nyugdíjas, valamint a munkanélküli. Köszönöm.