SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

I/2036 Mi az igazság a stratégiai földgázkészlet beszerzésével kapcsolatban?

23.03.29, elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A miniszterelnök úr a választások előtt azt ígérte a magyar családok számára, hogy a rezsicsökkentést az olcsó orosz gáz segítségével tudja majd megvédeni, melynek feltételeit az oroszokkal tavaly októberben évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállítására megkötött hosszú távú megállapodás biztosítja.

Ehhez képest júliusban a rezsicsökkentés korlátozásáról döntött, október végén pedig kénytelen volt elismerni, hogy az oroszokkal megkötött gázszerződés ára az európai tőzsdei árakhoz, mégpedig a holland TTF gáztőzsde áraihoz igazodik, és Brüsszelt okolta azért, hogy az oroszokkal nem lehetett fix áras szerződést kötni. Miniszterelnök úr Vlagyimir Putyin orosz elnökkel február 1-jén megtartott közös sajtótájékoztatóján azt is kijelentette: nagyon közel kerültek a megállapodáshoz, hogy egymilliárd köbméterrel több legyen az éves garantált orosz gáz Magyarországon.

(15.50)

Három nappal később a Kossuth rádióban a plusz 1 milliárd köbméter gáz beszerzéséről azt nyilatkozta, idézem: „majdnem eljutottunk a megállapodásig, még a külügyminiszter úrnak futnia kell egy-két kört”. Ez a megállapodás februárban minden bizonnyal nem jött létre, mert a július 13-án kihirdetett energetikai veszélyhelyzeti intézkedések között szerepelt 700 millió köbméter pótlólagos gáz beszerzése, emellett az energiahivatal adatai alapján a gáztárolókban június közepén az előző évekhez képest feleannyi gáz volt, ezért volt érthetetlen, hogy miért adtak el 500 millió köbméter gázt Szerbiának.

A holland TTF tőzsdei jegyzései júniustól meredeken emelkedni kezdtek, és augusztusban tetőztek, amikor megawattóránként 340 eurót kellett fizetni a gázért. Ehhez hozzájárult az is, hogy a brüsszeli gázalku június 23-án előírta a tagállamok számára, hogy október 1-jéig a gáztárolókat legalább az előző ötévi átlagos gázfogyasztás 35 százalékáig töltsék fel, ami a földgáz iránti keresletet és az árakat is megnövelte.

A különleges földgázkészlet létrehozásáról a 260/2022. (VII. 21.) számú kormányrendelet döntött, amely szerint a vásárlást 1,85 milliárd eurónyi hitelből finanszírozták meg, ebből kiszámolható, hogy a 700 millió köbméter gáz beszerzése nagyjából 740 milliárd Ft-ba került, ami köbméterenként ezer forint feletti árat jelent.

Kérem tisztelt válaszukat azzal kapcsolatban, hogy a választások előtt tett ígéretükkel szemben miért nem állapodtak meg februárban a plusz 1 milliárd köbméter gáz beszerzéséről, és miért vártak a stratégiai földgázkészlet beszerzésével a betárolási időszakig, amikor köztudottan magasak az árak. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)