SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

T/3065 Az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról

24.03.04, vezérszónoki felszólalás

SZABADI ISTVÁN, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Én más megvilágításba helyezném a kamarai kérdést. Alapjában véve nem támogatjuk a kamarai tagság kötelező jellegét. Aki szeretne egy szakmai szervezethez tartozni, az tegye meg önként annak érdekében, hogy hátha segítséget kap egy olyan szakmai szervezettől, ami segítheti az ő munkáját, az ő egyéb szakmai tevékenységét.

Anno 1994-ben a ’94. évi XXVIII. törvény tette kötelezővé még annak idején a kamarai tagságot valamennyi orvos és fogorvos számára, azonban ezt az állapotot az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény gyökeresen megváltoztatta tulajdonképpen azzal, hogy ismét nem tette kötelezővé a kamarai tagságot. Ez tulajdonképpen szintén megváltozott 2011. július 1-jével, amikor a Fidesz ismét visszavezette a kamarai tagság kötelező jellegét, belekényszerítve az orvosokat és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarába a szakdolgozókat.

Feltehetnénk azt a kérdést is, hogy ezt a törvénymódosítást miért nem teszik bele például a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, illetve a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát illetően is, hiszen azt a törekvést, amit ez a törvénymódosítás mutat, ezekre a kamarákra is rá lehetne vetíteni. Ugyanis aki valóban szeretne egy szakmai egységhez tartozni, egy szakmai képviselethez tartozni, az megtehesse, de szabadon, és ne legyen kötelező jellegű. Ezt mindenképpen tudjuk támogatni, hogy ne legyen kötelező a kamarai tagság.

(11.30)

Szeretnék arra is rávilágítani, hogy hogyan működik a kormány, hogyan intézi az ügyeket, ugyanis a Belügyminisztérium indoklása nekem kifejezetten izgalmas és figyelemre méltó. Idézem: „A Magyar Orvosi Kamara egyetlen kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését.”

De nézzük csak, mi volt a pandémia ideje alatt! A kötelező Covid-oltások idején a Magyar Orvosi Kamarán keresztül kötelezte a kormány a háziorvosokat az oltakoztatásra. Aki nem volt hajlandó oltani, attól megvonták a kamarai tagságot, és ennek hiányában másnaptól nem praktizálhatott. Tehát akkor a kormány használta a Magyar Orvosi Kamarát, méghozzá eszközként, azért, hogy érvényesítse az akaratát. Most, hogy talán a Magyar Orvosi Kamara történetében először kiáll egy ügyben a tagjaiért  most tekintsünk el attól, hogy hogyan és miként , kiáll egy ügy mellett, amely jogérvényesítés a kamarai törvényben foglalt feladata is egyben, azonnal leváltják. A mór megtette kötelességét a Covid-oltás kötelezésével, a mór befejezte feladatát, nincs joga ellenállni a kormány ötletelésének, és így elmehet. Ez csak egy tükör a kormány működésére.

Mi szeretnénk mindenképpen felhívni arra a figyelmet, hogy mi nemcsak a kötelező orvosi kamarai tagság ellen tiltakozunk, hanem úgy általában a kötelező kamarai tagság ellen, ahogy már említettem, hiszen központilag gyűjtik a kötelező kamarai tagsági hozzájárulást például a nemrég megváltoztatott bankszámlára, ami Tiborcz István többségi tulajdonába került; a Gránit Bankról van szó.

Azt gondoljuk, hogy valóban itt az ideje  a végrehajtókhoz hasonlóan , hogy górcső alá vegyük a különböző kamarák működését. Meg kell vizsgálni, hogy milyen és mennyi szakmai segítséget adnak a különböző szakmáknak, és mennyire kötelező politikai irányításról van szó, kötelező hozzájárulásról, amiért cserébe nem kap semmit a vállalkozó, a magyar dolgozó. Így aztán azt gondoljuk, hogy alapvetően kell a kamarai tagságot újra megvizsgálni, és a kötelező jelleget szeretnénk is eltörölni. Mi a szabad és önkéntes kamarai tagságot tudjuk csak támogatni, a kötelező jellegét nem.

Egy független orvos, egy független ápoló, egy független gyógyszerész vagy egy független villanyszerelő el tudja dönteni, hogy mi az érdeke, kíváne tagja lenni egy szakmai szervezetnek, egy szakmai kamarának, de ez semmiképp sem határozhatja meg a működési engedélyét, hiszen erről is van szó. Ugyanis, ha valakit egy kamara etikai eljárás során eltávolít a szervezetből, a kamarai tagságát megvonja, akkor a működését is veszélyezteti. Nyilván nagyon helyes, nem szabad, hogy ez így működjön, ezért ez a törekvés erre mindenképpen helyes.

Jelenleg az OPFÖ és a NEAK csak finanszíroz és szervez, nem foglalkozik szakmaisággal, de az NNK szintén nem foglalkozik a szakmaisággal. A kérdés ilyenkor az, hogy mi lesz, ki fogja képviselni ezt a szakmát. A jelenlegi helyzet is arra mutat rá, hogy egyre nagyobb szükség lenne egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozására, amit valóban szakemberek kell hogy vezessenek, és nem rendőrök, jogászok, politikusok és még ki tudja, ki.

Tehát mi ezt a törvénymódosítást tudjuk támogatni, azért, mert mi sem szeretnénk, hogy kötelező jelleggel kelljen mindenkinek egy kamarához tartozni, tagsági díjat fizetni, nem is keveset. Csak úgy elárulom, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarához az ápolónőknek 16 ezer forintot kell ezért fizetni. Miért? Aki úgy gondolja, hogy szeretne ehhez a szervezethez tartozni, tartozzon, de ne legyen kötelező, és ne legyen kötelező ezt a díjat kifizetni. Köszönöm szépen.