SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

K/5499 Miért nem tesznek meg mindent a vágyott gyermekek megszületéséért?

24.03.04, elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Az ötödik budapesti demográfiai csúcson a miniszterelnök úr is elismerte, hogy a kormány komoly demográfiai kihívások előtt áll, ennek ellenére  álláspontunk szerint  nem tesznek meg mindent a születésszám növelése érdekében. Például az állami kórházakban a nők nem szülhetnek ugyanannál az orvosnál, akihez jártak, járnak, az ügyeletes orvosnál nem érzik biztonságban magukat, hónapokra bezárnak szülészeti osztályokat, és csökkentették az amúgy is méregdrága tápszerek tb-támogatását, és így tovább.

(18.30)

Magyarországon 150-200 ezerre tehető a meddőségi problémákkal küzdő párok száma, jelenleg a meddőségi kezelések évente 3-4 ezer gyermek megszületését segítik elő. Mesterséges megtermékenyítést végezni csak állami meddőségi centrumokban lehet, ahol, azt ígérték, nem lesznek várólisták. Ehhez képest az első konzultációt követő beültetésig közel egy év is eltelik, ami például a koruk miatt veszélyeztetett nőket hátrányosan is érinti. A kormányzati propaganda szerint öt beültetésig ingyenesen hozzáférhetnek a meddőségi kezelésekhez és gyógyszerekhez a meddő párok, valójában azonban a gyógyszerek után 100 százalék helyett 90 százalék tb-támogatás jár, az is csak a beültetésig, így a kritikusnak számító 12. hétig több mint 100 ezer forintot kell költeni gyógyszerre; nem beszélve a kötelezően előírt vitaminokról és fehérjékről, amik további havi 50-60 ezer forinttal terhelik a költségvetésüket.

Tisztelt Ház! A meddőségi ellátásnak nemzetstratégiai jelentősége van. Olyan emberek segítéséről és támogatásáról van szó, akik vágynak a gyermekre, de valamilyen oknál fogva nem sikerül a gyermekáldás. Ehhez képest a reprodukciós intézmények alulfinanszírozottak és túlterheltek.

Kérem a tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy a meddőségi gyógyszereket miért nem biztosítják ingyen a beültetéstől számított 12 hétig; 35 év alatt miért csak egy embriót ültetnek be; és az öt ingyenes beültetést miért tervezik korlátozni a petesejt öt ingyenes leszívására, ami csökkenti a terhesség valószínűségét. Tisztelettel várom szíves válaszát (Az elnök csenget.) az államtitkár úrnak. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)