SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

K/2074 A nemzeti konzultáció minden pénzt megér?

24.03.04, elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A kormány újabb nemzeti konzultációt indított, ezúttal az Oroszország elleni brüsszeli szankciókról. A Mi Hazánk Mozgalom által elítélt szankciókat önök eddig rendre megszavazták, a konzultációs kérdőíveket pedig a nyolcadik szankciós csomag elfogadása után tíz nappal kezdték el kézbesíteni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a szankciókról időről időre újabb szavazás történik, de önök az eddigi alkalmak előtt sem kérték ki a magyar emberek véleményét.

Felmérések szerint a válaszadók kétharmada haszontalannak tartja a szankciókról szóló konzultációt. A korábbi 11 nemzeti konzultációnak sem volt nagyobb sikere, hiszen például a járvány utáni nyitásról tavaly tartott nemzeti konzultációban mindössze 528 ezren vettek részt. Ezzel szemben a nemzeti konzultációk rengeteg közpénzt emésztenek fel, összköltségük 2010 óta a jelenlegivel együtt elérheti az 55 milliárd forintot, ez hatalmas pénz.

Fontos az emberek véleménye, sőt a legfontosabb, de a nemzeti konzultációkkal a magyar emberek helyett valójában különböző cégek járnak jól. A kormányzati kommunikációs tendereket 2015 óta folyamatosan a New Land Média Kft. és Lounge Designe Kft. nyeri el, így az állami szervek velük kötelesek szerződni.

(18.00)

A két cég adózott eredménye az elmúlt hét évben 34 milliárd forint volt, csak a Miniszterelnöki Kabinetirodával megkötött szerződések összege eléri a 200 milliárd forintot. Javaslom egyébként nonprofit módon kivitelezni a nemzeti konzultációt, akkor még talán hihető is lehetne az őszinte kíváncsiság az emberek véleményét illetően.

Kérem tisztelt válaszukat azzal kapcsolatban, hogy a milliókat érintő rezsiharc feladásáról vagy a katatörvény módosításáról miért nem indítottak nemzeti konzultációt. Miért nőttek a többszörösére 2015 óta a nemzeti konzultációk reklámköltségei? Nem gondolják, hogy ezek a hatalmas pénzek sokkal hasznosabban is szolgálhatnák a magyar emberek érdekeit? Kérem szíves válaszukat. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)