SZABADI ISTVÁN
a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója
és országgyűlési képviselője

Parlamenti munkáim

T/2667 A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény módosításáról

24.06.16, felszólalás

SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A törvényjavaslat általános indokolása szerint 2022-ben Magyarország energiaszámlája 7 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt. A Gazdasági Bizottság kormánypárti elnöke ugyancsak megemlítette ezt az óriási energiaszámla-emelkedést, de azt már nem tette hozzá, hogy ehhez az energiahordozók árának megugrása mellett a külföldi multinacionális vállalatokra épülő gazdasági modell is nagyban hozzájárult. A kormány ugyanis az elmúlt 12 évben a nagy energiaigényű összeszerelő-tevékenységre rendezkedett be, miközben az energiaszükségletet jelentős részben importból fedezi.

A magyar gazdaság ezer euró GDP előállításához kétszer annyi energiát használ, mint Ausztria vagy Németország, és 80 százalékkal többet, mint az EU-átlag. Ennek oka egyrészt a lakóházak, közintézmények elmaradt szigetelése és energetikai korszerűsítése; az utóbbi években már láttuk, látjuk nagyon helyesen azt a törekvést, hogy ez pótlásra kerüljön, de nyilván még nem tartunk ott, hogy minden lakóházon energiahatékony beruházás történjen meg. Másrészt sok a nagy energiaigénnyel működő vállalat. Ilyenek például az autógyártó és vegyipari cégek, az akkumulátorgyárak pedig tovább fogják rontani hazánk energiahelyzetét.

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt ugyanis 2020 és 2022 között az EU-ban az energiahordozók importköltsége a GDP 2,5 százalékáról 7,2 százalékára nőtt. Magyarország esetében ez a mutató 4 százalékról 12,5 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy 2022-ben a GDP nyolcadát energiabehozatalra költöttük. Erről is elfelejtenek az általános indoklásban említést tenni.

A KSH adatai szerint a mezőgazdaság energiafelhasználása az ipari felhasználás ötödét sem teszi ki. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ezért a hazai mezőgazdaságra épülő, tudásalapú, önálló nemzetgazdaságot kell építeni, és erre visszük a hangsúlyt pont azért, mert a mezőgazdaságban felhasznált energiamennyiség sokkal kevesebb. Köszönöm szépen.